Sunday, August 7, 2011

WOMAN FROM VENUS, MAN FROM MARS

Mesti korang pernah baca buku tajuk "Woman from Venus, Man from Mars" kalau tak pernah baca mesti pernah dengarkan? Buku yang kononnya dapat mengenal pasti punca masalah dalam perhubungan lelaki dan perempuan. DIULANG. lelaki dan perempuan ye.

Walaupun buku ni macam berat sebelah ke lelaki tapi banyak jugak point-point dia yang acceptable dan masuk akal. Ternyata perbezaan perempuan dengan lelaki umpama planet Zuhrah dan Marikh.

Walaupun buku tu berdasarkan experiment John Gray, selaku penulisnya berciri-cirikan barat tapi kita still boleh amik point-point yang bersesuaian dengan lifestyle kita.

Antara point-point yang John Gray tulis dalam novel dia:

  • Lelaki ni boleh buat satu perkara dalam satu masa which opposite untuk perempuan. Lelaki ni jenis tunnel vision, 95 percent dia akan focus pada benda yang dia tengah buat, pegang, baca etc dan 5 percent lagi checking on environment macam cuaca, telefon etc. Berbeza dengan perempuan yang boleh buat macam-macam kerja dalam 1 masa dan senang sangat distracted dengan benda-benda sekeliling macam orang borak, bunyi telefon etc
  • Lelaki ada masa dia suka "Please don't disturb" attitude whey they in control. kalau time macam ni lelaki tak mahu sebarang gangguan dan verbal contact daripada sesiapa. Perempuan pun ada term sendiri gak tapi "I need to talk" pastu bila orang tersayang tanya "ok ke ni?" mesti perempuan akan jawab "tak ada apa-apa" yang bermaksud ada apa-apa dan cuba pujuk lagi kalau nak tau kenapa. hahahahaha. Macam familiar tak part ni? kan? kan? kan?
  • Lelaki suka release tension dengan lepak sorang-sorang. Diorang suka ngadap computer, tengok gadget etc tapi perempuan kalau stress diorang suka lepak dengan kawan-kawan dan mengadu apasal diorang stress.
  • Pemikiran lelaki ni kadang-kadang macam tupai. Keluar dari pokok-baru pikir nak buat apa-pastu pergi cari kacang-dah jumpa kacang pikir nak buat apa-petik kacang-pastu baru pikir nak buat apa. paham tak concept ni? menurut John Gray, pemikiran lelaki jenis hanya boleh focus satu benda, bila dia dah achieve benda tu baru dia akan fikir next apa patut buat. Perempuan pulak, suka fikir semua sudut sekali gus dan termasuk back up plan.
  • Senang nak buat perempuan happy. Cakap dia cantik pun dia boleh happy. Tapi nak buat lelaki happy susah sikit kot.
Ini je yang ingat sebab baca novel ni pun dah lama gila dulu.

Seriously, banyak point-point yang dia cakap tu betul. Bila baca je mesti macam, "Aahla!" "Eh samala!" "Betul-betul!"

Tak salah rasanya kalau baca buku pasal perhubungan untuk improvekan perhubungan dua hala kita dengan pasangan kita. Kalau yang memang takde masalah lagi bagus so kita tau apa yang patut kita elak dan kita tak buat.

Pernah jugak praktikkan some of the point yang John Gray suggests dan ada yang berjaya ada yang tidak. Tapi lelama dah malas nak amalkan. Sebab bukan semua orang relationship sama. Tapi lelaki tetap lelaki. Dalam 30 percent, pemikiran mereka tetap sama je.

John Gray pun ada suggests a few step untuk relationship korang:

  • Percaya kepada pasangan korang. Kalau kita selalu tunjuk reaction positive bila dia cite masalah dia, apa yang dia kusut, tunjuk caring dan percaya pada lelaki yang kita sayang, diorang akan appreciate dan akan cerita semua masalah mereka dekat kita.
  • Terima dia seadanya. Jangan cuba ubah lelaki yang kita sayang. Terima dia seadanya supaya dia boleh terima kita seperti mana kita terima dia.
  • Menghargai si dia. Lelaki ni kalau kita tunjuk kita appreciate apa yang dia dah buat untuk dia dia akan respect kita lebih.
  • Beri galakan untuk berjaya. Encourage la dia untuk berjaya dan tunjukkanlah yang korang akan sentiasa bagi support dan dorongan kat pasangan korang untuk berjaya

So, tryla baca buku ni bila free, untuk panduan korang dan hubungan korang.


p/s - susah jugaklah jadi perempuan ni ye. Semua nak kena buat lebih.0 comments: